slide

Panosgn Panosgn
| 01-11-2013 | ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΝΕΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ!!! |Αν στο κατέβασμα των βιβλίων δε δουλεύει το name: xrhsths123 και το password: pass1234 αλλάξτε το name σε: xrhsths124 και το password σε: pass124 | Καλό διάβασμα |

menu1

4

1

2

a

3

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα - Οι τρεις πρώτες συμβουλές

1. Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα.
Πολύ συχνά αφήνουμε τον εαυτό μας να αναστατώνεται από πράγματα που, αν τα εξετάσουμε πιο προσεκτικά, δεν έχουν ουσιαστικά και τόσο μεγάλη σημασία. Επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε ασήμαντα προβλήματα και μικροσυμφέροντα και καταλήγουμε να τους δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα απ' όση αξίζουν. Ένας άγνωστος, για παράδειγμα, μας κόβει αντικανονικά το δρόμο και χώνεται μπροστά μας μέσα στην κίνηση. Αντί να δώσουμε τόπο στην οργή και να συνεχίσουμε τη μέρα μας, εμείς πείθουμε τον εαυτό μας ότι έχουμε κάθε λόγο να θυμώσουμε. Μέσα στο μυαλό μας παίζουμε μια σκηνή φανταστικής αντιπαράθεσης με αυτόν τον άγνωστο. Πολλοί από μας, μάλιστα, μπορεί αργότερα να διηγηθούμε αυτό το περιστατικό και σε άλλους, αντί απλώς να το ξεχάσουμε.
Γιατί, αντίθετα, δεν επιτρέπουμε έτσι απλά στον άγνωστο οδηγό να πάθει κάπου αλλού το ατύχημα του; Προσπαθήστε να δείξετε κατανόηση γι' αυτόν τον άνθρωπο και θυμηθείτε πόσο οδυνηρό είναι να είσαι τόσο βιαστικός. Με αυτό τον τρόπο διατηρούμε τη δική μας ηρεμία και αποφεύγουμε να παίρνουμε προσωπικά τα προβλήματα των άλλων.
Υπάρχουν πολλά ανάλογα παραδείγματα «μικροπραγμάτων» που προκύπτουν κάθε μέρα στη ζωή μας.
Είτε χρειάζεται να περιμένουμε στην ουρά, είτε να υποστούμε μιαν άδικη κριτική, είτε να φορτωθούμε το μεγαλύτερο μέρος μιας δουλειάς, κερδίζουμε πάρα πολλά αν μάθουμε να μην ανησυχούμε για πράγματα ελάχιστης σημασίας. Τόσο πολλοί άνθρωποι σπαταλάνε τόσο πολύ από την ενέργεια της ζωής τους με το να «βασανίζουν τον εαυτό τους για μικροπράγματα», ώστε χάνουν τελείως την επαφή με τη μαγεία και την ομορφιά της ίδιας της ζωής. Όταν δεσμευτείτε να αγωνίζεστε συνέχεια για την κατάκτηση αυτού του στόχου, θα ανακαλύψετε ότι θα αποκτήσετε πολύ περισσότερη ενέργεια και δύναμη και θα γίνετε πιο καλοί και πιο ήρεμοι.

2. Συμφιλιωθείτε με την έλλειψη τελειότητας.
Δεν έχω συναντήσει ακόμα ούτε ένα φανατικό τελειομανή που η ζωή του να είναι γεμάτη από εσωτερική γαλήνη. Η ανάγκη για τελειότητα και η επιθυμία για ηρεμία αντιπαλεύουν η μία την άλλη. Όποτε επιμένουμε να διευθετήσουμε τα πράγματα έτσι, ώστε να ανταποκρίνονται σ' ένα συγκεκριμένο πρότυπο, δηλαδή να τα κάνουμε καλύτερα απ' ό,τι είναι ήδη, μπλέκουμε σε μια εξ ορισμού σχεδόν χαμένη μάχη. Αντί να είμαστε ικανοποιημένοι και ευγνώμονες με όσα έχουμε, εστιάζουμε την προσοχή μας σε ό,τι στραβό υπάρχει και στην ανάγκη μας να το διορθώσουμε. Η εμμονή μας σ' αυτό υποδηλώνει πως είμαστε δυσαρεστημένοι και ανικανοποίητοι.
Είτε λοιπόν το στραβό έχει να κάνει με τον εαυτό μας – μια ακατάστατη ντουλάπα, μια γρατσουνιά στο αυτοκίνητο, ένα ατελές επίτευγμα, μερικά κιλά που θα θέλαμε να χάσουμε - είτε με τις «ατέλειες» κάποιου άλλου - με την εμφάνιση του, με τον τρόπο που συμπεριφέρεται ή ζει τη ζωή του - αυτή καθεαυτή η εμμονή στην ατέλεια μάς απομακρύνει από το στόχο μας να είμαστε ευγενικοί και ήρεμοι. Η συγκεκριμένη στρατηγική, βέβαια, δε σας οδηγεί στο να σταματήσετε να βάζετε τα δυνατά σας, αλλά στο να σταματήσετε να ασχολείστε υπερβολικά και αποκλειστικά με τα στραβά της ζωής. Έχει να κάνει με τη συνειδητοποίηση πως ενώ πάντα υπάρχει κάποιος καλύτερος τρόπος για να γίνει κάτι, αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορείτε να απολαύσετε και να εκτιμήσετε τα πράγματα όπως ήδη έχουν.
Η λύση εδώ είναι να συγκρατείτε τον εαυτό σας όταν υποκύπτει στη συνήθεια του να επιμένει πως τα πράγματα θα έπρεπε να είναι κάπως αλλιώς. Υπενθυμίστε του ήρεμα ότι η ζωή είναι εντάξει έτσι όπως είναι τώρα, και αν έλειπε η κριτική σας διάθεση, όλα θα ήταν μια χαρά. Καθώς λοιπόν θα αρχίζετε να μειώνετε την ανάγκη σας για τελειότητα σε όλους τους τομείς της ζωής σας, θα ανακαλύπτετε σταδιακά την τελειότητα της ίδιας της ζωής.

3. Απελευθερωθείτε από την ιδέα πως οι ευγενικοί και ήρεμοι άνθρωποι δεν είναι επιτυχημένοι.
Ένας από τους σοβαρότερους λόγους που πολλοί από μας εξακολουθούμε να είμαστε βιαστικοί, φοβισμένοι, ανταγωνιστικοί και συνεχίζουμε να ζούμε τη ζωή μας λες και βρισκόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με μια φοβερή κατάσταση επείγοντος είναι ο φόβος μας πως αν γίνουμε πιο γαλήνιοι και αγαπητοί ως άνθρωποι, ξαφνικά θα σταματήσουμε να επιτυγχάνουμε τους στόχους μας. Και θα γίνουμε τεμπέληδες και απαθείς.
Μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτόν το φόβο, αν συνειδητοποιήσετε ότι στην πραγματικότητα θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο. Η φοβισμένη, φρενιτιώδης σκέψη απορροφά τεράστια ποσότητα ενέργειας και αποστραγγίζει κάθε δημιουργικότητα και δραστηριότητα από τη ζωή μας. Όταν είσαστε ανήσυχοι ή αλλόφρονες, στερείτε κυριολεκτικά τον εαυτό σας από τις μεγαλύτερες ικανότητες του, για να μην αναφέρω και την αίσθηση της ευχαρίστησης. Κάθε επιτυχία σας, λοιπόν, δεν είναι αποτέλεσμα του φόβου, αλλά, αντίθετα, συμβαίνει παρά την ύπαρξή του.
Είχα την τύχη να περιβάλλομαι από μερικούς πολύ ήρεμους, γαλήνιους και γεμάτους αγάπη ανθρώπους. Κάποιοι απ' αυτούς είναι πετυχημένοι συγγραφείς, τρυφεροί γονείς, δικηγόροι, αυθεντίες στα κομπιούτερ ή ανώτερα διευθυντικά στελέχη. Όλοι τους νιώθουν ολοκληρωμένοι με αυτό που κάνουν και εκμεταλλεύονται πλήρως τα φυσικά τους προσόντα.
Πήρα λοιπόν ένα πολύ σημαντικό μάθημα: Όταν έχεις αυτό που θέλεις (εσωτερική γαλήνη), σου αποσπούν λιγότερο την προσοχή οι ανάγκες, οι επιθυμίες και τα συμφέροντα σου. Έτσι είναι πολύ πιο εύκολο να επικεντρώσεις την προσοχή σου στην επίτευξη των στόχων σου καθώς και στην προσφορά σου στους συνανθρώπους σου.

Πηγή: από το βιβλίο του Richard Carlson "Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα".


Σχετικές αναρτήσεις:
- Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα - λίστα με όλες τις αναρτήσεις

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου